one poundOoit gehoord van de Living Below The Line challenge? Het is een actie bedoeld om wereldwijd aandacht te vragen voor de armoede waar 1,4 biljoen mensen in leven. Bewustwording van wat het daadwerkelijk betekent kan door mee te doen: 5 dagen lang rond komen van, in mijn geval, 7 Zuid Sudanese pond. Dat is omgerekend €1,16, per dag. Hoewel het officieel pas om de week van 29 april – 3 mei gaat, is een handjevol VSO’ers hier in Zuid Sudan de uitdaging al aangegaan. Ik zeg een handje vol omdat het voor de meeste VSO’ers onmogelijk is om mee te doen. Bijvoorbeeld door de woonsituatie (wonen in een guesthouse wat betekent altijd uit eten) of het feit dat er vrijwel geen voedsel keuze is.

weetabixOp maandagochtend met een excel spreadsheet voor mijn neus ben ik eerst wat dingen gaan uitrekenen. Om een beetje gevoel te krijgen bij die 7 pond en wat je daar voor kan kopen…voor 1 pond kan je krijgen: een ei of 3 tomaten of 3 uien of 1 wortel of een chipati (soort pannenkoek) of 3 broodjes bij de bakker. Een trosje (8/10) kleine bananen: 2 pond. Een appel: 4 pond (en bij uitzondering te krijgen). Ik drink geen poeder melk maar lang houdbare melk, een halve liter is 5 pond, daar doe ik 4 dagen mee. Rijst en bonen zijn te doen, pasta en aardappels zijn duur. Het lokale voedsel is natuurlijk het goedkoopst (als ik het zelf zou kunnen maken): cassave prut met groene bladgroente. Vlees (koop ik nooit, die beestjes overal…) of vis (blikje tonijn: 10) zit er niet in. Cola is 4 pond, een biertje 6. Kortom: geen extra’s. EthiopischMisschien een kaakje en een kopje koffie ’s avonds. Het duurste wat ik in huis heb: een doos Pringels (chips): 18 pond, en een zak muesli: 42 pond. Het water kost hier 1 pond per halve liter maar dat is niet meegeteld aangezien de locale mensen geen water hoeven te kopen. Oh, en uit eten gaan: 8 pond voor lokaal eten, 20 pond voor chicken & chips of Ethiopisch.

Het was best een gepuzzel om mijzelf van eten te voorzien, en ik zat er regelmatig iets boven. Ik denk dat het beter te doen is als je eet wat de locals eten, en dat is definitely geen weetabix of oatmeal… Het was geen gezonde en/of gevarieerde week. En ik heb ‘gespijbeld’: ik heb iedere dag een vitamine pil geslikt, een keer een biertje gedronken, een keer muesli gegeten. Maar goed dat ik geen sponsors had :-) Overall was het vooraf goed nadenken en afwegen. Er zijn wel momenten gehad dat ik trek had, maar niet meer dan normaal. oatmealIk heb wel meer aan eten gedacht, simpelweg door het feit dat het een ‘ding’ was deze week. De hoofdbestanddelen waren oatmeal (soort Brinta maar dan met water en suiker, bleh), al dan niet met rozijnen, een wit broodje met banaan / ei / pindakaas, melk met weetabix, pasta met prut, bonen met rijst. Een keer per dag een kopje thee en een kopje koffie, verder gewoon water.

Ik heb zaterdagochtend, hoppa!, mijn hele 7 pond aan het ontbijt uitgegeven (yoghurt met sinasappel en banaan). Annabelle heeft zich zaterdag volgestouwd en was flink vermoeid. Ik vond het meevallen maar heb mijn extra’s gemist. Die extra’s waren gewoon geworden en het leven aangenaam. Toch vraagt het veel van lijf en geest als je maar weinig kan eten terwijl het zo warm is en je hele dagen werkt. En dat was maar 5 dagen! Het vroeg wel wat georganiseer, welke ingrediënten kan ik betalen, hoeveel dagen kan ik daarmee doen, hoe zorg ik voor variatie? Het maakte dat we ons zijn gaan afvragen: is dit waarom het ontbijt voor veel mensen hier bestaat uit thee met slechts rijst bijvoorbeeld. Dat de lunch regelmatig pas de eerste echte maaltijd is? Is dit waarom kinderen gretig onrijpe mango’s van de bomen gooien en er met een paar huiswaarts gaan? Omdat het, naast leuk vertier, gratis voedsel is? Daar komt bij dat die 7 pond pppd hier vaak niet alleen is voor eten maar voor alles. En dan te realiseren dat het hier veel voorkomt dat mensen maanden lang niet betaald krijgen. Ook hier bij CEDED hebben collega’s al 2 maanden geen salaris ontvangen, simpelweg omdat er geen geld binnenkomt.

Hoewel wij als vrijwilligers, van alle internationals hier, nog het ‘dichtst’ bij het lokale leven staan, leven wij ook nog op een totaal ander level. Er is weten en weten: weten door erover na te denken en weten door het te ervaren. Daar was dit (weer) een voorbeeld van.

www.livebelowtheline.com

 

Yei | 7 pond per dag (€ 1.16)